Perser kattens temperament

Perser katten er en blid og kærlig kat. De er karakterfaste forstået på den måde at kender man sin perser godt, så er den meget ensartet i sin adfærd. 

Nogle perser katte er udadvendte og tager alt i stiv pote, andre er mere følsomme og forsigtige. Det er vigtigt at få kat med temperament der passer til ens hjem. 

Perser katten knytter sig ofte til et enkelt menneske/familie og er mindre interesseret i besøgende og fremmede. De er fornuftige og forsigtige udendørs og kan være fritløbere, hvis området egner sig hertil. Dog er indhegning eller løbegård at foretrække.

Perser katte holder meget af at være i nærheden af deres mennesker - men de er ikke anmassende. De er gerne med ved tastaturet og på skrivebord, når man laver praktisk eller er i haven. Typisk holder de mere af at ligge i sofaen ved siden af en, end på skødet. At sove i sengen ved siden af hovedpude eller i benenden er også hyggeligt. 

Som alle katte har perser katten brug for at røre sig og være aktiv. Typisk er mine katte aktive om morgen/formiddag og eftermiddag/aften - de sover om natten. Perser katten er ikke en 'sofa kat' - og ikke alle perser katte har temperament til at bo i lejlighed. 

De fleste perser katte er nemt håndterbare - at børste og ordne klør, og tage til dyrlægen. Det er vigtigt når man får killing at forsætte træning med børstning. Også selvom killingpels sjældent kræver børstning. Således at det er nemt at ordne pels når katten er voksen. 

Perser er en selvstændig kat, der trives som enekat. Nogle er også glade for at bo sammen med andre katte. 

Og sidst men ikke mindst, er den klassiske perser en smuk kat, en fornøjelse at have i dagligdagen. 

Perser kattens historie

Perser katten stammer fra UK og USA, hvor den blev skabt som race i perioden 1890’erne-1920’erne. Perser katten var fra starten en langhåret, kraftig kat. Fotos af perser katte gennem 120 år.

Hvad er en klassisk perser?

Den klassiske perser kat er den oprindelige perser kat. Alle perser katte i Europa var 'klassiske' indtil omkring begyndelsen/midt 1980’erne. På dette tidspunkt begyndte man at fortolke race standarden anderledes og perser kattens udseende ændrede sig drastisk.

Mange som tidligere havde perser, køber i dag andre racekatte - som eksempelvis Hellig Birma, Sibirisk Skovkat, Norsk Skovkat og Ragdoll. 

Den klassiske perser kat ser anderledes ud i forhold til den moderne perser, som man hyppigst ser i dag. Det er fordi de kommer af gamle linjer, uden moderne perser forfædre. Fra før man begyndte at ændre perser kattens kranium. Disse gamle linjer er sjældne, specielt dem som er helt uden moderne perser. Men der er opdrættere, som har bevaret de gamle linjer (næsten) uden at blande moderne perser ind. 

En perser af gamle linjer har et autentisk udseende og er noget helt andet end de killinger med lidt mere næse, som nogle moderne perser opdrættere ind i mellem får.

Forskellen kan sammenlignes med forskellen mellem show schæferhunde og brugs schæferhunde. En finsk undersøgelse har påvist genetiske forskelle mellem disse to linjer, og undersøgte man det samme med moderne og klassisk perser, tror jeg også man ville finde genetiske forskelle. 

En perser af gamle linjer, er en perser med linjer som opdrættere af moderne typede perser selekterende fra i 1980'erne og 1990'erne. Alle min stamtavler kan ses på catpedigrees.com.

Opdræt af klassisk perser er i bund og grund bevarelse. Det er værdifuldt at arbejde med de gamle linjer, fordi kattene her har det autentiske smukke perser look. De gamle linjer har heller ikke den øgede risiko for diverse helbredsproblemer, som de moderne katte har.

I Tyskland bliver denne type perser kaldt 'Europæisk Perser' eller 'Perser mit Nase'. I USA 'Doll Face Persian,' 'Old-style Persian' og 'Traditional Persian.' 

I udlandet bruges også klassisk perser og traditionel perser. Herhjemme bruges 'klassisk', 'gammeldags', 'ikke-typet' perser eller bare 'perser med næse'. Det er den samme type perser kat der er tale om - nemlig en perser med næse og snude og stor kraftig bygning – sådan som perser katten typisk så ud for 20-30 år siden.

Klassisk perser er ikke specifik racebetegnelse, der bruges i eksempelvis FIFé. De store katte klubber bruger kun en betegnelse: perser. Men da forskellen er stor bruges 'klassisk' til at adskille den oprindelige perser fra den moderne perser.

Mine katte er registreret som det de er: perser katte. Mine katte har FIFé stamtavler

'Ægte uden stamtavle'

En perser er en kat med stamtavle. En kat uden stamtavle er en blandingskat / huskat. Køber man en sådan bør den koste mellem 500 kr. - 1.000 kr. ifølge Forbrugerstyrelsen. Betaler man mere, bliver man snydt. Jeg har set 'ægte uden stamtavle' til salg for 3.000 kr. og mere. Det er snyd og bedrag af skruppelløse personer, der kører gratis på andres store arbejde med seriøst opdræt og udnytter killingkøberes uvidenhed. 

Racekarakteristika

Perser er en medium til stor kat. En kraftig bygget, kompakt, robust og stærk kat. Korte kraftige ben med store porter. Hovedet er massivt og rundt på kort og kraftfuld hals. Næsen er bred og snude kort og velproportioneret - til sammen giver snude og næse en fin katte profil hvor en høj pande står i harmonisk kontrast til kraftig og bred snude - med et markeret 'stop' i overgangen. Øre er relativt små og sidder langt fra hinanden. Øjne er runde og store. Pelsen er lang og blød med en brusende krave omkring halsen og bryst. Et roligt og kærligt temperament.